Δομή σχολείου
Σύμφωνα με το Ωρολόγια Προγράμματα, μετά τον ορισμό των τμημάτων των τάξεων, πρέπει να καθορισθεί η δομή του σχολείου, η οποία μπορεί να έχει το πολύ μέχρι τρεις συνιστώσες:
1. σχέσεις μη συλλειτουργίας μεταξύ κάποιων τμημάτων
2. σχέσεις συνδιδασκαλίας μεταξύ κάποιων αναθέσεων
3. συγκεκριμένες ώρες στις ημέρες που κάποια τμήματα δε λειτουργούν
Μη-συλλειτουργία τμημάτων
Στα περισσότερα των ωρολογίων προγραμμάτων, ένας μαθητής ανήκει σε περισσότερα του ενός τμήματα.
Όταν ένας μαθητής ανήκει σε δύο ή περισσότερα τμήματα, τότε τα τμήματα αυτά ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ να λειτουργήσουν την ίδια ώρα. Τα τμήματα αυτά λέμε ότι: δεν πρέπει να συλλειτουργούν.
Το σύνολο των τμημάτων, εφοδιασμένο με όλες τις απαραίτητες (διμελείς) σχέσεις μη-συλλειτουργίας μεταξύ των τμημάτων, είναι μέρος της δομής του σχολείου.
Οι σχέσεις μη-συλλειτουργίας τμημάτων καθορίζεται, από εσάς, με τη βοήθεια της κατηγορίας περιορισμών #11 (μη-συλλειτουργία τμημάτων). Το παράθυρο ορισμού τέτοιων σχέσεων ανοίγει είτε από το κυρίως μενού είτε και μέσα από το παράθυρο ορισμού και διαχείρισης τμημάτων.
Αφού ορίσετε τα τμήματα, καλό είναι να αναπαραγάγετε τη δομή του σχολείου σας με περιορισμούς #11 (μη-συλλειτουργία τμημάτων).
Η δομή του σχολείου πρέπει να διασφαλίζει, για κάθε μαθητή, ωρολόγιο πρόγραμμα χωρίς κενά ανάμεσα στις ώρες διδασκαλίας.