Περιορισμοί #5, Συνδιδασκαλίες αναθέσεων (Δομή Σχολείου)

 

Οι περιορισμοί #5 αναφέρονται σε αναθέσεις και πιο συγκεκριμένα σε ζευγάρια ή ομάδες αναθέσεων.

 

 

Με ένα περιορισμό #5, δηλώνετε για ένα ζεύγος αναθέσεων ότι:

τις ημέρες και ώρες που λειτουργεί η μία ανάθεση, ακριβώς τις ίδιες ημέρες και ώρες λειτουργεί και η άλλη ανάθεση.

 

 

Με άλλα λόγια οι αναθέσεις αυτές αποτελούν ομάδα που λειτουργεί ταυτόχρονα. Το γεγονός αυτό, το ονομάζουμε συνδιδασκαλία αναθέσεων.

 

Γενικά, θα πρέπει να ξέρετε ότι:

F     για Ν το πλήθος συνδιδασκαλίες απαιτούνται (Ν-1) περιορισμοί του τύπου #5.

F     Η χρήση περιορισμών του τύπου #5, ελαττώνει το πλήθος των περιορισμών του τύπου #11.

 

Ώρες προς τοποθέτηση

Όλες οι αναθέσεις σε μια ομάδα συνδιδασκαλιών πρέπει να οδηγούν σε ίδιο πλήθος ωρών προς τοποθέτηση. Με άλλα λόγια, τα μαθήματα των αναθέσεων πρέπει να έχουν το ίδιο πλήθος ωρών διδασκαλίας.

 

Τρόπος κάλυψης των μαθημάτων

Τα μαθήματα όλων των αναθέσεων σε μια ομάδα συνδιδασκαλιών πρέπει να έχουν τον ίδιο τρόπο κάλυψης. Ή και τα δύο θα διδάσκονται 1 ώρα ανά ημέρα, ή και τα δύο θα διδάσκονται σε συνεχόμενα 2ωρα.

 

Άλλοι περιορισμοί

Αν δύο αναθέσεις λειτουργούν την ίδια εβδομάδα και έχουν τον ίδιο καθηγητή (είτε κύριο, είτε και πρόσθετο με περιορισμούς #8, συμμετοχή καθηγητή σε ανάθεση) τότε, δεν μπορούν να συνδέονται με περιορισμό #5, συνδιδασκαλίες αναθέσεων.

Αν δύο αναθέσεις λειτουργούν την ίδια εβδομάδα και είναι του ιδίου τμήματος τότε, δεν μπορούν να συνδέονται με περιορισμό #5, συνδιδασκαλίες αναθέσεων.

Αν δύο αναθέσεις λειτουργούν την ίδια εβδομάδα και πρέπει να χρησιμοποιούν την ίδια αίθουσα, δεν μπορούν να συνδέονται με περιορισμό #5, συνδιδασκαλίες αναθέσεων.

 

Αναθέσεις με συμπληρωματική λειτουργία

Αν σε μια ομάδα αναθέσεων σε συνδιδασκαλία, υπάρχουν δύο αναθέσεις που δεν λειτουργούν ποτέ την ίδια εβδομάδα, τότε επιτρέπεται να έχουν τον ίδιο καθηγητή, το ίδιο τμήμα, ή ακόμη και να λειτουργούν στην ίδια αίθουσα.

 

Ισχύς των περιορισμών στις εβδομάδες

Αν δημιουργείτε ωρολόγιο πρόγραμμα πολλών εβδομάδων, ένας περιορισμός #5 θα ισχύει ακόμη και για τις εβδομάδες που οι δύο αναθέσεις δεν λειτουργούν μαζί.

Ακόμη και στην εξαιρετική περίπτωση που οι αναθέσεις είναι συμπληρωματικές, δηλαδή δεν υπάρχει εβδομάδα που να λειτουργούν μαζί, ο περιορισμός #5, θα τις τοποθετεί στις ίδιες ημέρες και ώρες, αν και σε διαφορετικές εβδομάδες.

Οι περιορισμοί #5, είναι οι μόνοι από όλους τους διμελείς περιορισμούς, που έχουν αυτή τη συμπεριφορά. Όλοι οι άλλοι διμελείς περιορισμοί ισχύουν μόνον στις εβδομάδες που και τα δύο μέλη μιας σχέσης λειτουργούν.

 

Συμβατότητα περιορισμών #5 με τους άλλους περιορισμούς σας

Κατά τον ορισμό των περιορισμών #5, συνδιδασκαλίες αναθέσεων, δεν ελέγχεται η συμβατότητα των περιορισμών σε σχέση με τους υπόλοιπους περιορισμούς σας.

Κατά την είσοδό σας στον χώρο δημιουργίας του ωρολογίου προγράμματος, θα διενεργηθούν έλεγχοι για την επιβεβαίωση της ακεραιότητας των δεδομένων σας.

 

Αίθουσες ανά ώρα ανάθεσης

Έστω ότι χρησιμοποιείτε αίθουσες, και επιπλέον τη δυνατότητα που σας δίνουμε να στέλνετε κάθε ώρα ανάθεσης σε διαφορετική αίθουσα ή και σε οποιαδήποτε αίθουσα τύχει να είναι ελεύθερη.

Έστω ότι έχετε ορίσει μια ομάδα αναθέσεων σε συνδιδασκαλία, και μερικές από αυτές λειτουργούν την ίδια εβδομάδα.

Τέλος, έστω ότι για τουλάχιστον μια από αυτές τις αναθέσεις, εφαρμόζετε το <αίθουσα ανά ώρα>. Τότε, θα πρέπει να ισχύει η διαφορετικότητα των αιθουσών σε επίπεδο ώρας ανάθεσης.

 

 

o       Παραδείγματα χρήσης του περιορισμού #5

o       Περιγραφή του παραθύρου ορισμού περιορισμών #5