Αναθέσεις
Με τον όρο Ανάθεση αναφερόμαστε σε ένα μοναδικό ζευγάρι (Τμήμα, Μάθημα), π.χ. (Α1, Θρησκευτικά).
Στο Ωρολόγια Προγράμματα, η ανάθεση αποτελεί την κεντρική μονάδα πληροφορίας. Συνοψίζει όλα τα δεδομένα που, χοντρικά, συνηθίζουμε να ονομάζουμε Μάθημα. Όμως, αντί του όρου Μάθημα προτιμήσαμε τον όρο Ανάθεση για να αποφύγουμε τυχόν σύγχυση με τις πολλαπλές χρήσεις της λέξης μάθημα.
Η Ανάθεση μεταφέρει πληροφορία ικανή για να απαντώνται τα παρακάτω κύρια ερωτήματα:
F Τι μάθημα θέλουμε να διδαχθεί;
F Σε ποια ομάδα μαθητών (τμήμα) θα διδαχθεί το μάθημα;
F Ποιος θα είναι ο (κύριος) διδάσκων καθηγητής;
F Πόσες ώρες θα διδάσκονται την εβδομάδα;
F Το μάθημα θα διδάσκεται κάθε εβδομάδα ή μήπως θα υπάρχουν και εβδομάδες που δεν θα διδάσκεται;
F Θα θέλαμε όποτε διδάσκεται το μάθημα, να διδάσκεται σε μια συγκεκριμένη αίθουσα;
F Μήπως οι ώρες του μαθήματος πρέπει να κατανέμονται στις ημέρες της εβδομάδας με ιδιαίτερο τρόπο, όπως πχ. να διδάσκεται σε συνεχόμενα δίωρα;
F Μήπως το μάθημα αυτό δεν πρέπει να διδάσκεται σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας;
F Μήπως το μάθημα αυτό σχετίζεται και με άλλα μαθήματα; Δηλαδή, το κάθε πότε θα διδάσκεται το μάθημα, μήπως έχει να κάνει και με το κάθε πότε θα διδάσκονται και άλλα μαθήματα;
Πέραν των παραπάνω υπάρχει και πληθώρα άλλων ερωτημάτων που μπορούν να απαντηθούν με τη βοήθεια της άμεσης ή έμμεσης πληροφορίας που μεταφέρουν οι αναθέσεις.
Θα λέμε ότι: μια ανάθεση λειτουργεί όταν διδασκαλία μιας ώρας της ανάθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι προς τοποθέτηση και οι τοποθετημένες ώρες
Μια ανάθεση δημιουργεί τόσες προς τοποθέτηση ώρες σε μια εβδομάδα, όσες είναι και οι ώρες του μαθήματός της. Η δημιουργία των προς τοποθέτηση ωρών που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένη ανάθεση δημιουργούνται με τη δημιουργία της ανάθεσης.
Μια προς τοποθέτηση ώρα μετατρέπεται σε τοποθετημένη ώρα όταν συνδεθεί με συγκεκριμένη ημέρα και ώρα της εβδομάδας.
Αν σας αρέσει μπορείτε να σκέφτεστε τις ώρες σαν νταμάκια. Όσο κρατάτε ένα νταμάκι στο χέρι είναι προς τοποθέτηση. Τη στιγμή που θα το ακουμπήσετε σε μια θέση του πλάνου του ωρολογίου προγράμματος, γίνεται τοποθετημένο.
Αν δημιουργείτε ωρολόγιο πρόγραμμα πολλών εβδομάδων, στο οποίο μια ανάθεση θα λειτουργεί κάποιες ή όλες τις εβδομάδες, τότε μια τοποθετημένη ώρα της ανάθεσης είναι ίδια για όλες τις εβδομάδες στις οποίες λειτουργεί η ανάθεση. Δηλαδή, αν ένα μάθημα θα διδάσκεται πχ. κάποια εβδομάδα τη Δευτέρα την 3η ώρα, τότε θα διδάσκεται Δευτέρα την 3η ώρα και σε όλες τις άλλες εβδομάδες, στις οποίες θα λειτουργεί η ανάθεση.
Αν θέλετε, μια προς τοποθέτηση ώρα μπορεί να μεταφέρει και πληροφορία για την αίθουσα στην οποία θα λειτουργεί.
Δεν είναι απαραίτητο όλες οι προς τοποθέτηση ώρες μιας ανάθεσης να χρησιμοποιούν την ίδια αίθουσα.
Αν δημιουργείτε ωρολόγιο πρόγραμμα πολλών εβδομάδων, τότε μια τοποθετημένη ώρα θα χρησιμοποιεί την ίδια αίθουσα για όλες τις εβδομάδες λειτουργίας της.
Σημαντική Σημείωση
Αν για οποιοδήποτε λόγο το σύνολο των ωρών προς τοποθέτηση έχει καταστραφεί τότε μπορείτε να το αναδημιουργήσετε. Η αναδημιουργία γίνεται μέσα από το παράθυρο ορισμού αναθέσεων και από το αντίστοιχο στοιχείο του μενού Δεδομένα.
Ωρολόγια προγράμματα πολλών εβδομάδων
Συνήθως οι αναθέσεις σας θα είναι εβδομαδιαίες. Αν όλες οι αναθέσεις σας είναι εβδομαδιαίες θα λέμε ότι δημιουργείτε ένα Ωρολόγιο Πρόγραμμα μιας εβδομάδας.
Ας μην αποκλείετε όμως την ύπαρξη ανάγκης και για αναθέσεις που ΔΕΝ θα λειτουργούν όλες τις εβδομάδες. Σε μια τέτοια περίπτωση θα λέμε ότι δημιουργείτε ένα Ωρολόγιο Πρόγραμμα πολλών εβδομάδων.
Περισσότερα για δημιουργία ωρολογίων προγραμμάτων πολλών εβδομάδων
Συμπληρωματικές αναθέσεις
Σε ωρολόγια προγράμματα πολλών εβδομάδων, δύο αναθέσεις θα λέμε ότι λειτουργούν Συμπληρωματικά όταν ΔΕΝ υπάρχει εβδομάδα κατά την οποία θα λειτουργήσουν μαζί και οι δύο αναθέσεις.
Σας δίνουμε τη δυνατότητα να ορίζετε πολλές αναθέσεις με το ίδιο ζευγάρι (τμήμα, μάθημα) αρκεί αυτές να είναι συμπληρωματικές μεταξύ τους.
Συμπληρωματικές αναθέσεις μπορεί να έχουν διαφορετικούς διδάσκοντες. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να καλύψετε περιπτώσεις που: ένα συγκεκριμένο μάθημα σε συγκεκριμένο τμήμα, τη μια εβδομάδα διδάσκεται από ένα καθηγητή, ενώ την άλλη από άλλο καθηγητή.
Αναθέσεις χωρίς ώρες προς τοποθέτηση
Μερικές από τις επίσημες εκτυπώσεις αντλούν τα δεδομένα τους από τις αναθέσεις και όχι από τις τοποθετημένες ώρες διδασκαλίας.
Για να φαίνονται και τυχόν περικοπές ολόκληρων μαθημάτων, επιτρέπουμε μαθήματα με μηδέν ώρες διδασκαλίας.
Μπορείτε να ορίσετε αναθέσεις με τέτοια μαθήματα. Αν ο διδάσκων καθηγητής είναι αναμενόμενος, ορίστε καθηγητή με ένα ενδεικτικό όνομα πχ. Φιλόλογος που αναμένεται και αναθέστε του το περικοπτόμενο μάθημα.
Αναθέσεις και αίθουσες
Μια ανάθεση μπορεί να συνδεθεί με χρήση αιθουσών με τρεις διαφορετικούς τρόπους:
F Όλες οι προς τοποθέτηση ώρες της ανάθεσης θέλετε να διδάσκονται στην ίδια προκαθορισμένη αίθουσα.
F Όλες οι προς τοποθέτηση ώρες της ανάθεσης είναι ελεύθερες να λειτουργούν σε όποια αίθουσα τύχει να είναι ελεύθερη. Χρησιμοποιείστε τους ανελαστικούς περιορισμούς #14, #15 και #16, για να περιορίσετε το φάσμα των αιθουσών στις οποίες επιτρέπεται να λειτουργεί η ανάθεση.
F Τουλάχιστον 2 προς τοποθέτηση ώρες της ανάθεσης έχουν η κάθε μια τους διαφορετική σχέση με τις αίθουσες. Στην περίπτωση αυτή λέμε ότι χρησιμοποιείτε το σχήμα αίθουσα ανά ώρα ανάθεσης.
Πρόσθεση επιπλέον διδάσκοντα σε ανάθεση
Αν σε κάποιο μάθημα θέλετε να διδάσκουν δύο ή περισσότεροι καθηγητές, ορίστε την ανάθεση με ένα καθηγητή και προσθέστε τους υπόλοιπους με περιορισμούς #8.
Η σειρά με την οποία εμφανίζονται οι αναθέσεις
Συνήθως, το πλήθος των αναθέσεων μετριέται σε εκατοντάδες.
Στην οθόνη ορισμού των αναθέσεων, για να ανταπεξέλθουμε, χρησιμοποιούμε φίλτρα στην εμφάνιση των αναθέσεων.
Όμως, σε άλλα σημεία του προγράμματος, όπου πρέπει να εμφανίζονται όλες οι αναθέσεις μαζί, η σειρά τους γίνεται σημαντική, ώστε να μπορείτε να εντοπίζετε την ανάθεση που θέλετε εύκολα ανάμεσα σε εκατοντάδες.
Σας προτείνουμε να διατάξετε τις αναθέσεις στη σωστή σειρά εμφάνισης. Θεωρούμε ότι η καλύτερη σειρά εμφάνισης των αναθέσεων είναι εκείνη που δίνει προτεραιότητα στις τάξεις, μέσα σε μια τάξη δίνει προτεραιότητα στα τμήματα και μέσα σε ένα τμήμα δίνει προτεραιότητα στα μαθήματα.
Η σειρά εμφάνισης τάξεων, τμημάτων και μαθημάτων καθορίζεται από τους οικείους χώρους εργασίας.
Για να βάλετε τις αναθέσεις στη σωστή σειρά, ζητήστε την αντίστοιχη επιλογή μενού του παραθύρου.