Περιορισμοί #17, όχι σε τάξη αμέσως μετά από τάξη (για καθηγητές και αίθουσες)

 

Με τους περιορισμούς #17 δηλώνετε για μια συγκεκριμένη δυάδα διαφορετικών τάξεων (τάξη1, τάξη2) την απάντηση στα ερωτήματα:

 

´                 επιτρέπεται ένας καθηγητής να διδάξει στην τάξη2 αν την αμέσως προηγούμενη ώρα είχε διδάξει στην τάξη1;

´                 Επιτρέπεται μια αίθουσα να χρησιμοποιηθεί από την τάξη2 αν την αμέσως προηγούμενη ώρα είχε χρησιμοποιηθεί από την τάξη1;

 

 

Ο περιορισμός ΔΕΝ είναι συμμετρικός

Δηλαδή: αν δηλώσετε ΟΧΙ για το ζευγάρι των τάξεων (τάξη1, τάξη2) αυτό δε σημαίνει ότι και το ζευγάρι των τάξεων (τάξη2, τάξη1) είναι αντίστοιχα περιορισμένο.

Μπορεί ένας καθηγητής να μη μπορεί να διδάξει στην τάξη2 αμέσως μετά από την τάξη1, αλλά το αντίστροφο μπορεί να συμβαίνει, δηλαδή ο καθηγητής να μπορεί να διδάξει στην τάξη1 αμέσως μετά από την τάξη2.

Λέμε ότι το ζεύγος τάξεων (τάξη1, τάξη2) είναι ένα διατεταγμένο ζεύγος.

 

 

Ο περιορισμός ΔΕΝ ισχύει για την ίδια τάξη

Δεν μπορείτε να ορίσετε ένα περιορισμό #17 που να αναφέρεται σε μια μόνο τάξη. Δηλαδή: δεν μπορείτε να δηλώσετε ΟΧΙ για το ζευγάρι (τάξη1, τάξη1).

Δεν έχουμε υπόψη μας περίπτωση που θα είχε νόημα ένας τέτοιος περιορισμός και για αποφυγή ακούσιων λαθών το απαγορεύσαμε.

 

 

Αυτόματες επιλογές του προγράμματος

Όταν δημιουργείτε μια νέα τάξη, αυτομάτως:

·                    Όλοι οι καθηγητές μπορούν να διδάξουν στην τάξη αυτή, ανεξάρτητα από το σε ποια τάξη διδάσκανε την αμέσως προηγούμενη διδακτική ώρα.

·                    Όλοι οι καθηγητές, αφού διδάξουν στην τάξη αυτή, μπορούν αμέσως να διδάξουν σε οποιαδήποτε τάξη.

·                    Όλες οι αίθουσες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την τάξη αυτή ανεξάρτητα από το ποια τάξη τις χρησιμοποιούσε την αμέσως προηγούμενη διδακτική ώρα.

·                    Όλες οι αίθουσες που χρησιμοποιήθηκαν από την τάξη είναι ελεύθερες για χρήση από οποιαδήποτε τάξη την αμέσως επόμενη διδακτική ώρα.

 

Ωρολόγιο πρόγραμμα πολλών εβδομάδων

Αν χειρίζεστε πρόγραμμα πολλών εβδομάδων, ένας περιορισμός #17 ανάμεσα σε τάξεις ισχύει για όλες τις εβδομάδες.

 

 

o       Παράδειγμα χρήσης του περιορισμού #17

o       Περιγραφή του παραθύρου ορισμού περιορισμών #17