Περιγραφή του παραθύρου ορισμού περιορισμών #11, μη-συλλειτουργίας τμημάτων

 

Στο παράθυρο αυτό ορίζετε ζευγάρια τμημάτων που δεν πρέπει να συλλειτουργούν.

Οι ορισμοί σας ενσωματώνονται αυτόματα στο πρόγραμμα.

 

Ορισμός μιας σχέσης μη-συλλειτουργίας δύο τμημάτων

Επιλέξτε το πρώτο τμήμα κάνοντας click πάνω στην αναδιπλούμενη λίστα: Τμήμα1. Η αναδιπλούμενη λίστα του πρώτου τμήματος περιλαμβάνει είτε όλα τα τμήματά σας είτε αυτά που είναι συμβατά με το φίλτρο που εφαρμόζετε.

Επιλέξτε το δεύτερο τμήμα κάνοντας click πάνω στην αναδιπλούμενη λίστα: Τμήμα2. Η αναδιπλούμενη λίστα του δεύτερου τμήματος δεν περιλαμβάνει όλα τα τμήματά σας. Κάθε φορά θα λείπουν εκείνα τα τμήματα που θα οδηγούσαν σε επανορισμό ήδη ορισμένων σχέσεων μη-συλλειτουργίας τμημάτων. Επιπλέον θα εξαιρούνται εκείνα τα τμήματα που με βάση το φίλτρο που εφαρμόζετε δεν θέλετε να βλέπετε.

 

Εφαρμογή φίλτρων στην εμφάνιση στοιχείων

Αν τα τμήματα όλων των τάξεων είναι πολλά και εσείς θέλετε να ορίσετε σχέσεις μεταξύ τμημάτων μόνο μιας τάξης, τότε μπορείτε να περιορίσετε τον αριθμό των εμφανιζομένων τμημάτων στις λίστες επιλογής εφαρμόζοντας φίλτρα.

Από το μενού του παραθύρου και από το στοιχείο >φίλτρα επιλέξτε τις τάξεις, των οποίων τα τμήματα θέλετε να εμφανίζονται στις λίστες επιλογής.

Παρόμοια, μπορείτε να περιορίσετε το πλήθος των εμφανιζομένων σχέσεων που έχετε ορίσει. Από το μενού του παραθύρου και από το στοιχείο >φίλτρα επιλέξτε τις τάξεις, των οποίων τα τμήματα εμπλέκονται σε σχέσεις που θέλετε να βλέπετε.

 

Στοιχεία ενός τμήματος που εμφανίζονται στην οθόνη

Για κάθε τμήμα που εμφανίζεται στην οθόνη έχετε: το όνομά του, την τάξη του και το χαρακτηρισμό του.

Σε ωρολόγια προγράμματα πολλών εβδομάδων αντί του χαρακτηρισμού του τμήματος εμφανίζεται η περιοδικότητα στη λειτουργία του.

 

Διαγραφή μιας σχέσης μη συλλειτουργίας τμημάτων

Για να διαγράψετε μια συγκεκριμένη σχέση μη-συλλειτουργίας μεταξύ δύο τμημάτων, κάντε click πάνω στο εικονίδιο διαγραφής στη γραμμή της συγκεκριμένης σχέσης.

 

Διαγραφή όλων των σχέσεων μη συλλειτουργίας τμημάτων

Για να διαγράψετε όλους τους περιορισμούς #11, μη-συλλειτουργίας τμημάτων, ανεξάρτητα από τα εφαρμοζόμενα φίλτρα εμφάνισης στοιχείων, επιλέξτε την αντίστοιχη ενέργεια από το μενού του παραθύρου.

 

Διαγραφή όλων των σχέσεων μη συλλειτουργίας ενός τμήματος

Για να αφαιρέσετε ένα τμήμα από όλες τις σχέσεις μη-συλλειτουργίας τμημάτων πρέπει πρώτα να το επιλέξετε. Μετά πατήστε το πλήκτρο DEL.

 

Διαγραφή όλων των σχέσεων μη συλλειτουργίας συγκεκριμένων τμημάτων

Για να αφαιρέσετε συγκεκριμένα τμήματα από όλες τις σχέσεις μη-συλλειτουργίας τμημάτων πρέπει πρώτα να τα επιλέξετε. Μετά πατήστε το πλήκτρο DEL.

 

Επιλογές τμημάτων

Για να επιλέξετε ένα τμήμα, κάντε click πάνω στο όνομά του.

Για να επιλέξετε διάφορα τμήματα κάντε click πάνω στο όνομά τους, έχοντας πατημένο το πλήκτρο CTRL.

Για να επιλέξετε μια σειρά από συνεχόμενα τμήματα κάντε click πάνω στο όνομα του πρώτου, και έχοντας πατημένο το πλήκτρο SHIFT κάντε click πάνω στο όνομα του τελευταίου.

Αν έχετε επιλέξει τμήματα και θέλετε να τα απεμπλέξετε όλα, κάντε click σε κενό σημείο της φόρμας.

Αν έχετε επιλέξει τμήματα και θέλετε να απεμπλέξετε μόνο ένα, κάντε click πάνω στο όνομά του, έχοντας πατημένο το πλήκτρο CTRL.

 

Συνολική παρουσίαση των σχέσεων μη-συλλειτουργίας ενός τμήματος

Για να απομονώσετε ένα τμήμα (πχ. το Α1) και να επικεντρώσετε στις μη-συλλειτουργίες του, κάντε διπλό click πάνω στο όνομά του σε οποιαδήποτε από τις σχέσεις του.

Εμφανίζονται δύο στήλες

Σε μια στήλη θα έχετε όλα τα τμήματα με τα οποία δεν συλλειτουργεί το Α1. Σε άλλη στήλη θα έχετε το Α1 μαζί και με τυχόν άλλα τμήματα που έχουν τις ίδιες μη-συλλειτουργίες με το Α1.

Εμφανίζεται μία μόνο στήλη

Το τμήμα Α1 εμφανίζεται σε μια στήλη μαζί με άλλα τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τμήμα στη στήλη δεν συλλειτουργεί με τα άλλα τμήματα της στήλης αυτής.

Το αναδυόμενο παράθυρο είναι το παράθυρο της μηχανής παραγωγής σχέσεων και δεν μπορείτε να ελαττώσετε τις ορισμένες σχέσεις μη-συλλειτουργίας τμημάτων από το παράθυρο αυτό.

 

Διάταξη των σχέσεων μη-συλλειτουργίας στη σωστή σειρά

Ζητήστε την αντίστοιχη λειτουργία από το μενού του παραθύρου.

Με τον όρο σωστή σειρά εννοούμε ότι:

·        Σε ένα περιορισμό (τμήμα1, τμήμα2), το τμήμα1 είναι πιο μπροστά από το τμήμα2 στη λίστα ορισμού των τμημάτων.

·        Ο περιορισμός (τμήμα1, τμήμα2) προηγείται του περιορισμού (τμήμα3, τμήμα4) αν:

·        όταν τα τμήματα 1 και 3 είναι διαφορετικά, τότε το τμήμα1 είναι πιο μπροστά από το τμήμα3 στη λίστα ορισμού των τμημάτων.

·        όταν τα τμήματα 1 και 3 είναι το ίδιο τμήμα, τότε το τμήμα2 είναι πιο μπροστά από το τμήμα4 στη λίστα ορισμού των τμημάτων.

 

Βοηθητική εκτύπωση με τους διμελείς περιορισμούς σας

Για να έχετε μια συνολική εικόνα των διμελών περιορισμών σας, συμπεριλαμβανομένων και των περιορισμών #11, μη-συλλειτουργίας τμημάτων, που έχετε ορίσει, δημιουργήσαμε μια βοηθητική εκτύπωση.

Μπορείτε να παράγετε τη βοηθητική εκτύπωση καλώντας την αντίστοιχη λειτουργία από το μενού του παραθύρου. Πρώτα την προεπισκοπείτε στην οθόνη του υπολογιστή σας και μετά την αποστέλλετε στον εκτυπωτή.

 

Άλλα θέματα λειτουργίας του παραθύρου

Η διάταξη της σελίδας και τα στοιχεία που εμφανίζονται σ' αυτήν είναι μάλλον από μόνα τους προφανή. Συνοπτικά αναφέρουμε:

Αποθήκευση των τρεχόντων δεδομένων στο τρέχον αρχείο DAT.

Αποθήκευση των τρεχόντων δεδομένων σε αρχείο DAT με νέο όνομα.

Μετακίνηση στα παράθυρα εργασίας: ορισμού τμημάτων και διάταξής τους.

Βοήθεια σχετική με τους περιορισμούς #11.