SHSoft.gr - ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΕΣ

 

1. Ιππότες και υπηρέτες

Στην αριστερή όχθη ενός ορμητικού ποταμού καταφθάνουν τρεις αιμοσταγείς ιππότες, ο καθένας με τον υπηρέτη του. Βρίσκουν μια βάρκα που χωράει μόνο δύο άτομα.

Μπορείτε να τους βοηθήσετε να περάσουν το ποτάμι, αν ξέρετε ότι όταν ένας υπηρέτης μείνει ανυπεράσπιστος μαζί με ξένο ιππότη, τότε ο ξένος ιππότης θα τον σκοτώσει;

Και αν τα καταφέρετε με δύο ή τρία ζευγάρια, μπορείτε άραγε να τα καταφέρετε και με τέσσερα ή πέντε ζευγάρια;

2. Γάτος (...κολλημένος με τα μαθηματικά) και ποντίκια

Ένας γάτος περιστοιχίζεται από Ν ποντίκια, εκ των οποίων το ένα είναι παιχνιδιάρικο, και το ζητούμενο είναι να φάει όλα τα ποντίκια.

Μόλις όμως φάει το παιχνιδιάρικο ποντίκι σταματάει να τρώει ποντίκια.

Υπάρχει περίπτωση ο γάτος να μη μπορέσει να φάει όλα τα ποντίκια γιατί ακολουθεί τον εξής μαθηματικό κανόνα: αφού φάει ένα ποντίκι, μετά, δεν τρώει όποιο νάνε, αλλά εκείνο στο οποίο θα σταματήσει αφού μετρήσει Ν συνεχόμενα ποντίκια. Μετράει πάντα με την ίδια φορά που είναι η αντίθετη από τη φορά των δεικτών του ρολογιού.

Από πιο ποντίκι πρέπει να ξεκινήσει για να τελειώσει με το παιχνιδιάρικο ποντίκι;

Αν σας φαίνεται εύκολη η περίπτωση με 3 ποντίκια, τότε δοκιμάστε με 13.

3. Βάλε τους αριθμούς στη σειρά

Το παιχνίδι αυτό ήταν δημοφιλές στη δεκαετία του '70. Έχει 15 πλακίδια που το καθένα αναγράφει έναν αριθμό και μία θέση χωρίς πλακίδιο. Το ζητούμενο είναι, μετακινώντας τα πλακίδια να βάλετε τους αριθμούς στη σειρά.

Σε μια έκδοση του παιχνιδιού ο αριθμός 14 εμφανίζεται δύο φορές και το παιχνίδι έχει πάντα λύση. Αν αντί του ενός 14 είχαμε 15, το παιχνίδι θα είχε και πάλι πάντα λύση;

 

4. Τρίλιζα (Tic-Tac-Toe)

Παίζαμε ώρες τρίλιζα μέσα και έξω από την τάξη, όταν ήμαστε παιδιά.

Μετά τη μάθαμε στα παιδιά μας με τρόπο που να μη χάνουνε ποτέ.

5. Αλληλο-απωθούμενοι αριθμοί

Τοποθετήστε τους αριθμούς από το 1 έως το 8 ή από το 1 έως το 12 με τρόπο ώστε να μην υπάρχουν συνεχόμενοι αριθμοί σε συνορεύοντα κελιά. Τα κελιά θεωρούμε ότι συνορεύουν όταν έχουν κοινή είτε μία πλευρά είτε και μία κορυφή.

6. Το Πάνθεον της Φυσικής

40 πορτρέτα επιστημόνων (από τη Wikipedia) που καθόρισαν την εξελικτική πορεία, τουλάχιστον, της Φυσικής πρέπει να αναγνωριστούν με τα ονόματά τους.

Όταν αναγνωριστεί σωστά ένας επιστήμονας με κλικ πάνω στο πορτρέτο του μπορείτε να συνδεθείτε με την αντίστοιχη εισαγωγή στη Wikipedia.

Η προσπάθεια χρονομετρείται.

 

(Τελευταία ενημέρωση 11 Αυγούστου 2018)