Η σειρά εμφάνισης των βασικών στοιχείων

 

Στην οθόνη και στις εκτυπώσεις η σειρά εμφάνισης των στοιχείων είναι ίδια με τη σειρά εγγραφής τους. Μπορεί να συμβεί, η σειρά εγγραφής των στοιχείων να μην είναι επιθυμητή.

Η αλλαγή στη σειρά εμφάνισης των στοιχείων δεν γίνεται μέσα από το παράθυρο ορισμού τους, αλλά από ιδιαίτερο παράθυρο που ανοίγει είτε μέσα από το παράθυρο ορισμού των στοιχείων είτε και από το κύριο μενού της εφαρμογής.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η αλλαγή στη σειρά εμφάνισης των στοιχείων ΔΕΝ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ με απλή αλλαγή στα ονόματα των στοιχείων.

Σε μια βάση δεδομένων ένα στοιχείο συνδέεται με άλλα στοιχεία και στη σύνδεση αυτή σημαντικό ρόλο παίζει η θέση εγγραφής του στοιχείου και όχι οι ιδιότητές του, όπως π.χ. το όνομά του.

 

 

Η μέθοδος αλλαγής στη σειρά εμφάνισης στοιχείων

 

Έστω ότι έχετε στην οθόνη μια σειρά αριθμημένων στοιχείων: 1,2,3,…,μ,…,ν,…, από πάνω προς τα κάτω. Το στοιχείο μ βρίσκεται υψηλότερα από το στοιχείο ν.

 

Μπορείτε να μετακινήσετε το στοιχείο μ στην αμέσως μετά το ν θέση ως εξής:

§         Κάντε click πάνω στο στοιχείο μ, για να δηλώσετε ότι θέλετε να το μετακινήσετε.

§         Κάντε click πάνω στο στοιχείο ν, για να δηλώσετε ότι το μεταφερόμενο στοιχείο μ θέλετε να τοποθετηθεί αμέσως μετά το στοιχείο ν.

§         Το αποτέλεσμα της ενέργειας είναι: το στοιχείο που ήταν στη θέση μ τώρα θα εμφανίζεται στη θέση ν, ενώ τα στοιχεία που ήταν στις θέσεις (μ+1), (μ+2), … και ν, τώρα θα βρίσκονται στις θέσεις μ, (μ+1),… και (ν-1) αντίστοιχα.

 

Μπορείτε να μετακινήσετε το στοιχείο ν στην αμέσως πριν το μ θέση ως εξής:

§         Κάντε click πάνω στο στοιχείο ν, για να δηλώσετε ότι θέλετε να το μετακινήσετε.

§         Κάντε click πάνω στο στοιχείο μ, για να δηλώσετε ότι το μεταφερόμενο στοιχείο ν θέλετε να τοποθετηθεί αμέσως πριν το στοιχείο μ.

§         Το αποτέλεσμα της ενέργειας είναι: το στοιχείο που ήταν στη θέση ν τώρα θα εμφανίζεται στη θέση μ, ενώ τα στοιχεία που ήταν στις θέσεις μ, (μ+1), … και (ν-1), τώρα θα βρίσκονται στις θέσεις (μ+1), (μ+2)… και ν αντίστοιχα.

 

 

Ακύρωση της ενέργειας

Μετά το δεύτερο βήμα, η ενέργεια της αλλαγής στη σειρά εμφάνισης των στοιχείων είναι μη αναστρέψιμη.

Μπορείτε να ακυρώσετε την ενέργεια μετά το πρώτο βήμα, κάνοντας click σε κενό σημείο του παραθύρου εργασίας.

 

 

Η εικόνα της διαδικασίας μετά το πρώτο click

Με το πρώτο click πάνω στο προς μετακίνηση στοιχείο, εμφανίζεται κουτάκι με το όνομά του. Το κουτάκι ακολουθεί το δείκτη του ποντικιού στις μετακινήσεις του μέσα στο παράθυρο. Με το δεύτερο click πάνω στην τελική θέση, το κουτάκι εξαφανίζεται.