Παράθυρο διαχείρισης προτιμήσεων των καθηγητών, των ελαστικών περιορισμών #12

 

 

Στο παράθυρο αυτό εισάγετε τις προτιμήσεις των καθηγητών, στη μορφή που αναγνωρίζει το Ωρολόγια Προγράμματα.

Για κάθε καθηγητή μπορείτε να καθορίσετε μέχρι και 11 παραμέτρους. Το πρόγραμμα κατά τον ορισμό ενός νέου καθηγητή του προσάπτει και κάποιες τυπικές προτιμήσεις.

 

*      σημαίνει: ΝΑΙ

      σημαίνει: ΟΧΙ

 

Σύστημα αναπληρώσεων ωρών διδασκαλίας

Στο χώρο δημιουργίας ωρολογίου προγράμματος, και κατά την αυτόματη αναδιάταξη των τοποθετημένων ωρών διδασκαλίας, μπορείτε να ζητήσετε από το πρόγραμμα να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα ενός τουλάχιστον καθηγητή, για κάθε ώρα ημέρας, με σκοπό την αναπλήρωση άλλου καθηγητή, που τυχόν παρουσιάσει κώλυμα εκπλήρωσης των διδακτικών καθηκόντων του, τη συγκεκριμένη ώρα.

Αν προτίθεσθε να εφαρμόσετε το σύστημα αναπλήρωσης, τότε θα πρέπει να δηλώσετε ποιοι καθηγητές θα μετέχουν ή δεν θα μετέχουν στο σύστημα αναπλήρωσης.

Η δήλωσή σας αυτή έχει ανελαστικό χαρακτήρα και ουσιαστικά δεν αποτελεί προτίμηση καθηγητή. Η ελαστικότητα έγκειται μόνο στο αν θα ενεργοποιήσετε ή όχι το συγκεκριμένο μηχανισμό.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το μηχανισμό εφαρμογής του συστήματος αναπλήρωσης θα βρείτε στη βοήθεια του χώρου δημιουργίας ωρολογίου προγράμματος.

Αυτόματη επιλογή του προγράμματος είναι ένας καθηγητής να μετέχει στο σύστημα αναπλήρωσης που τυχόν θέλετε να εφαρμόσετε.

Σημαντική Σημείωση: Εφόσον σας δίνεται η δυνατότητα να ενεργοποιείτε και να απενεργοποιείτε το μηχανισμό διασφάλισης κενών σε καθηγητές για αναπληρώσεις, οι δηλώσεις σας για το ποιοι καθηγητές μετέχουν στο σύστημα αναπληρώσεων παραμένουν πάντα σε ισχύ, ανεξάρτητα από το αν η κατηγορία περιορισμών #12, προτιμήσεις καθηγητών, είναι ενεργοποιημένη ή απενεργοποιημένη.

 

Επιβολή

Απαντά στην ερώτηση: Θα λαμβάνονται υπόψη οι προτιμήσεις του καθηγητή ή θα αγνοούνται;

Αν δηλώσετε ότι δεν θέλετε την ικανοποίηση των προτιμήσεων του καθηγητή, το πρόγραμμα θα παρακάμψει, για τον συγκεκριμένο διδάσκοντα, όλους τους ελέγχους για την ικανοποίηση των προτιμήσεών του, συμπεριλαμβανομένης και της εσωτερικής αξιολόγησης, της ισοκατανομής των ωρών διδασκαλίας στις ημέρες της εβδομάδας.

Αν καθορίσατε, πλήρως, το ωρολόγιο πρόγραμμα ενός καθηγητή, με ανελαστικούς περιορισμούς #2, στις ώρες διαθεσιμότητάς του, δηλώσετε ότι: ΔΕΝ θέλετε την ικανοποίηση των προτιμήσεων του διδάσκοντα, αφού είναι δεδομένο ότι τις ικανοποιήσατε όλες, εσείς μόνος σας.

Στην παραπάνω εικόνα οι μηχανισμοί αξιολόγησης δεν θα εφαρμόζονται για τρεις καθηγητές.

 

Ισοκατανομή των ωρών στις ημέρες της εβδομάδας

Το Ωρολόγια Προγράμματα δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ισοκατανομή των ωρών στις ημέρες της εβδομάδας. Μάλιστα υπάρχουν δύο εκδοχές: η αυστηρή ισοκατανομή και η ελαστική ισοκατανομή. Δεν μπορείτε να επέμβετε στις λεπτομέρειες των μηχανισμών αυτών, αλλά μέσα στο χώρο δημιουργίας ωρολογίου προγράμματος στο μενού >Αναδιατάξεις μπορείτε να επιλέξετε αυστηρή ή ελαστική ισοκατανομή των ωρών στις ημέρες της εβδομάδας. Μέρος της ισοκατανομής των ωρών είναι και οι παρακάτω δύο προτιμήσεις:

 

>1

Η προτίμηση >1 απαντάει στο ερώτημα: Θέλετε, όταν διδάσκετε μια ημέρα, να διδάσκετε, οπωσδήποτε, περισσότερες από 1 ώρες;

Η αυτόματη επιλογή του προγράμματος είναι ΝΑΙ.

Αν απαντήσετε ΟΧΙ τότε αυτό σημαίνει ότι, ο καθηγητής, αν βολεύει άλλους συναδέλφους, δέχεται να διδάσκει μόνο 1 ώρα κάποια ημέρα.

Η προτίμηση αυτή δεν έχει νόημα για καθηγητές που έχουν πολύ λίγες ώρες. Το πρόγραμμα ισοκατανέμει τις λίγες ώρες τους στις διαθέσιμες ημέρες.

 

<6

Η προτίμηση <6 σημαίνει: ΝΑΙ, όλες τις ημέρες που διδάσκω, μην τολμήσεις και μου βάλεις 6 ώρες διδασκαλίας.

επουδενί κάποια μέρα να τοποθετηθούν 6 ή περισσότερες ώρες. Ισοδύναμα, ο διδάσκων δεν αντέχει περισσότερες από 5 ώρες διδασκαλίας μία ημέρα.

Αν απαντήσετε ΟΧΙ, τότε αυτό θα σημαίνει ότι ο καθηγητής δέχεται να διδάξει περισσότερες από 5 ώρες κάποια ημέρα.

Η αυτόματη επιλογή του προγράμματος είναι ΝΑΙ. Δηλαδή, οι ώρες που θα διδάσκει ο καθηγητής να μην ξεπερνούν τις 5 ώρες διδασκαλίας την ημέρα.

Όμως, η άρνηση της πρότασης γίνεται επιβεβλημένη σε περίπτωση που οι ώρες διδασκαλίας είναι περισσότερες από 25, σε σύνθετα προγράμματα πχ. Λυκείου και ΠΔΣ.

Αν γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι η κατανομή των ωρών του καθηγητή απαιτεί κάποια ημέρα τοποθέτηση 6 και πλέον ωρών, θα πρέπει για τον διδάσκοντα να επιλέξετε την άρνηση αυτής της προτίμησης. Αν δεν το κάνετε, το πρόγραμμα ΔΕΝ θα μπορεί να τοποθετήσει όλες τις ώρες του διδάσκοντα καθηγητή.

Έχουμε σχεδιάσει έναν έλεγχο ειδικά για την περίπτωση αυτή.

 

Σημαντική σημείωση

Αν κατά τη διάρκεια της αυτόματης τοποθέτησης των ωρών επεμβαίνετε χειροκίνητα (κλικ πάνω σε τοποθετημένη ώρα) και αφαιρείτε τοποθετημένες ώρες, τότε υπάρχει περίπτωση το πρόγραμμα να τύχει να τοποθετήσει πέραν των 5 ωρών διδασκαλίας σε κάποιο καθηγητή (που δεν θα έπρεπε). Στην περίπτωση αυτή, κάθε νέα δοκιμή του προγράμματος ακυρώνεται και ενώ φαίνεται ότι το πρόγραμμα δοκιμάζει τοποθετήσεις, δεν γίνεται τίποτε.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να σταματήσετε την αυτόματη τοποθέτηση και ή θα αφαιρέσετε την επιπλέον ώρα χειροκίνητα ή θα ζητήσετε από την αυτόματη αναδιάταξη να διορθώσει το πρόβλημα αυτόματα (σας το προτείνουμε). Στο χώρο ανάλυσης προβλημάτων, στο κάτω μέρος της οθόνης δημιουργίας ωρολογίου προγράμματος, τυχόν τέτοια προβλήματα αναγράφονται.

 

Ο μηχανισμός αξιολόγησης της καταμέτρησης των κενών στην εβδομάδα

Υποθέτουμε ότι θα χρησιμοποιήσετε το μηχανισμό αυτό αξιολόγησης μόνο του ή και σε συνδυασμό με το μηχανισμό αξιολόγησης της διάταξης των ωρών διδασκαλίας μέσα στις ημέρες.

Για να εφαρμοστεί ο μηχανισμός αυτός, απαιτείται το εύρος του αποδεκτού αριθμού κενών στην εβδομάδα.

 

Από:

Γράψτε στο κουτάκι το κάτω όριο του αποδεκτού διαστήματος του αριθμού των κενών. Μπορεί να είναι 0 ή άλλος θετικός ακέραιος (έως και 100). Ο αριθμός γίνεται δεκτός από το πρόγραμμα πατώντας το πλήκτρο TAB.

 

Έως:

Γράψτε στο κουτάκι το επάνω όριο του αποδεκτού διαστήματος του αριθμού των κενών. Μπορεί να είναι -1, 0 ή θετικός ακέραιος (έως και 100). Ο αριθμός γίνεται δεκτός από το πρόγραμμα πατώντας το πλήκτρο TAB.

Η επιλογή -1 σημαίνει: να αγνοηθεί η μέθοδος της καταμέτρησης των κενών για τον συγκεκριμένο καθηγητή.

 

1/ημ (ένα την ημέρα)

Απαντάει στο ερώτημα: Θέλει ο καθηγητής τα κενά του να είναι, οπωσδήποτε, ισοκατανεμημένα στις ημέρες;

Αν ζητήσετε την ισοκατανομή των κενών στις ημέρες, τις περισσότερες φορές, ο καθηγητής θα έχει το πολύ ένα κενό την ημέρα.

Αν στο σχολείο σας εφαρμόζετε σύστημα ημερήσιας εφημερίας, τότε η επιλογή αυτή θα κάνει απίθανη την εμφάνιση δύο κενών στην ημέρα της εφημερίας, πράγμα που ίσως θα θέλατε να συμβαίνει.

 

Ημέρα εφημερίας

Δηλώνετε την ημέρα της εβδομάδας που θα θέλατε ο καθηγητής να έχει κενό.

Στην περίπτωση που δεν έχετε δηλώσει ημέρα τα ζητούμενα κενά εμφανίζονται σε όποιες ημέρες είναι προτιμότερο για το συνολικό ωρολόγιο πρόγραμμα.

Αν έχετε ζητήσει από 0 έως 0 κενά τότε αγνοούμε την τυχόν δήλωσή σας για ημέρα με κενό.

Αν στη στήλη έως έχετε δηλώσει -1, δηλαδή δεν θέλετε ο μηχανισμός να ασχολείται με τα κενά του καθηγητή, τότε και η δήλωση ημέρας αγνοείται.

Κατά τον ορισμό ενός νέου καθηγητή, το πρόγραμμα αυτόματα ορίζει για τον καθηγητή, εύρος 0-2 κενά στην εβδομάδα, με ισοκατανομή τους στις ημέρες και χωρίς προτίμηση ημέρας για κενό.

 

Ο μηχανισμός αξιολόγησης της διάταξης των ωρών μέσα στην ημέρα

Υποθέτουμε ότι θα χρησιμοποιήσετε το μηχανισμό αυτό αξιολόγησης μόνο του ή και σε συνδυασμό με το μηχανισμό αξιολόγησης καταμέτρησης των κενών.

 

2+Κ

Η προτίμηση 2+Κ απαντάει στο ερώτημα: Θέλετε, την ημέρα που τύχει να διδάξετε 2 ώρες, να έχετε, οπωσδήποτε, ένα κενό ανάμεσά τους;

Η πρόταση αναφέρεται μόνο σε ένα κενό. Δηλαδή, ρωτάει αν είναι αποδεκτή η διάταξη των ωρών: Ώρα-Κενό-Ώρα (Ω-Κ-Ω).

Αν απαντήσετε ΟΧΙ, αυτό σημαίνει ότι ο καθηγητής θέλει να διδάσκει αυτές τις δύο ώρες που έχει στην ημέρα συνεχόμενα, χωρίς κενό. Δηλαδή, η διάταξη των ωρών του να είναι Ω-Ω.

Η αυτόματη επιλογή του προγράμματος είναι: όταν ο καθηγητής έχει να διδάξει 2 ώρες κάποια μέρα, αυτές οι ώρες να είναι συνεχόμενες, χωρίς κενό. Δηλαδή απαντάει στο παραπάνω ερώτημα με ΟΧΙ.

 

3+Κ

Η προτίμηση 3+Κ απαντάει στο ερώτημα: Θέλετε, την ημέρα που τύχει να διδάξετε 3 ώρες, να έχετε, οπωσδήποτε, ένα κενό ανάμεσά τους;

Η πρόταση αναφέρεται μόνο σε ένα κενό. Δηλαδή, ρωτάει αν οι διατάξεις των ωρών Ω-Ω-Κ-Ω ή Ω-Κ-Ω-Ω είναι αποδεκτές. Η διαφοροποίηση μεταξύ των 2 διατάξεων γίνεται με διαφορές στις ποινές που συνοδεύουν τις διατάξεις.

Αν απαντήσετε ΟΧΙ, αυτό σημαίνει ότι ο καθηγητής θέλει να διδάσκει αυτές τις 3 ώρες διδασκαλίας συνεχόμενα, χωρίς κενό. Δηλαδή, η διάταξη των ωρών του να είναι Ω-Ω-Ω.

Η αυτόματη επιλογή του προγράμματος είναι: όταν ο καθηγητής έχει να διδάξει 3 ώρες κάποια μέρα, αυτές οι ώρες να είναι συνεχόμενες, χωρίς κενό. Δηλαδή απαντάει στο παραπάνω ερώτημα με ΟΧΙ.

 

4+Κ

Η προτίμηση 4+Κ απαντάει στο ερώτημα: Θέλετε, την ημέρα που τύχει να διδάξετε 4 ώρες, να έχετε, οπωσδήποτε, ένα κενό ανάμεσά τους;

Η πρόταση αναφέρεται μόνο σε ένα κενό. Δηλαδή, ρωτάει αν οι διατάξεις των ωρών Ω-Ω-Κ-Ω-Ω ή Ω-Κ-Ω-Ω-Ω ή Ω-Κ-Ω-Ω-Ω είναι αποδεκτές. Η διαφοροποίηση μεταξύ των 3 διατάξεων γίνεται με διαφορές στις ποινές που συνοδεύουν τις διατάξεις.

Αν απαντήσετε ΟΧΙ, αυτό σημαίνει ότι ο καθηγητής θέλει να διδάσκει 4 ώρες συνεχόμενα, χωρίς κενό. Δηλαδή, η διάταξη των ωρών του να είναι Ω-Ω-Ω-Ω.

Η αυτόματη επιλογή του προγράμματος είναι: όταν ο καθηγητής έχει να διδάξει 4 ώρες κάποια μέρα, αυτές οι ώρες να είναι συνεχόμενες, χωρίς κενό. Δηλαδή απαντάει στο παραπάνω ερώτημα με ΟΧΙ.

 

5+Κ

Η προτίμηση 5+Κ απαντάει στο ερώτημα: Θέλετε, την ημέρα που τύχει να διδάξετε 5 ώρες, να έχετε, οπωσδήποτε, κενό ανάμεσά τους;

Η πρόταση αναφέρεται σε κενό και όχι σε ένα μόνο κενό. Δηλαδή, ωραία θα ήταν, η διάταξη των ωρών του εκείνη την ημέρα να είναι Ω-Ω-Ω-Κ-Ω-Ω.

Όμως υπάρχουν, ενδεικτικά, και οι διατάξεις Ω-Κ-Ω-Ω-Ω-Ω ή Ω-Ω-Κ-Ω-Κ-Ω-Ω.

Η διαφοροποίηση μεταξύ των 15 διατάξεων αυτής της περίπτωσης γίνεται με διαφορές στις ποινές που συνοδεύουν τις διατάξεις.

Αν θέλετε να αποφύγετε δύο κενά την ίδια ημέρα, πρέπει να κανονίσετε στο ποινολόγιο, οι ποινές για διπλά κενά να είναι μεγάλες. Δείτε τις ενεργές ποινές ανοίγοντας το παράθυρο του ποινολογίου.

Αν απαντήσετε ΟΧΙ, αυτό σημαίνει ότι ο καθηγητής θέλει να διδάσκει 5 ώρες συνεχόμενα, χωρίς κενό. Δηλαδή, η διάταξη των ωρών του να είναι Ω-Ω-Ω-Ω-Ω.

Η αυτόματη επιλογή του προγράμματος είναι: όταν ο καθηγητής έχει να διδάξει 5 ώρες κάποια μέρα, τότε να έχει και κενά ανάμεσα στις ώρες διδασκαλίας.

 

Η ημέρα εφημερίας

Αν εφαρμόζετε το σύστημα της ημερήσιας εφημερίας και ένας διδάσκων πρέπει να είναι παρών από την πρώτη μέχρι την τελευταία ώρα της ημέρας, τότε η δήλωση της ημέρας εφημερίας σημαίνει ότι: εκείνη την ημέρα ο διδάσκων επιτρέπεται να έχει περισσότερα κενά από τα συνηθισμένα.

Δηλαδή, αν τις άλλες ημέρες θέλει να μην έχει κενά, τότε την ημέρα της εφημερίας γίνεται αποδεκτό να υπάρξει ένα κενό. Αν τις άλλες ημέρες ήθελε ένα κενό ανάμεσα σε 5 ώρες διδασκαλίας, τότε την ημέρα της εφημερίας είναι αποδεκτό να έχει δύο κενά.

Θεωρούμε ότι, ο καθηγητής είναι καλό να διδάσκει 4 ή 5 ώρες στην ημέρα της εφημερίας του.

Η δήλωση μιας ημέρας εφημερίας για ένα καθηγητή ακυρώνεται αν αποβαίνει εις βάρος άλλου καθηγητή.

Πάντως σε καμιά περίπτωση, δήλωση ημέρας εφημερίας δεν σημαίνει την ανελαστική απαίτηση, την ημέρα εκείνη ο καθηγητής να διδάσκει την πρώτη ώρα και την τελευταία.

Εν τούτοις, θα μπορούσατε να συνδυάσετε την ημέρα εφημερίας με προτίμηση του καθηγητή για διδασκαλία την 1η ώρα της συγκεκριμένης ημέρας (βλέπε παρακάτω) ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες ο καθηγητής τη δεδηλωμένη ημέρας εφημερίας του να διδάσκει την 1η ώρα της ημέρας αυτής.

 

Προτίμηση καθηγητή για διδασκαλία την 1η ώρα συγκεκριμένης ημέρας

Για να ορίσετε τέτοιες προτιμήσεις ανοίξτε το αντίστοιχο παράθυρο εργασίας από το μενού του παραθύρου αυτού.

Δείτε περισσότερες επεξηγήσεις και ειδικά παραδείγματα για το θέμα αυτό.

 

Προτίμηση καθηγητή για διδασκαλία την τελευταία ώρα συγκεκριμένης ημέρας

Για να ορίσετε τέτοιες προτιμήσεις ανοίξτε το αντίστοιχο παράθυρο εργασίας από το μενού του παραθύρου αυτού.

Δείτε περισσότερες επεξηγήσεις και ειδικά παραδείγματα για το θέμα αυτό.

 

Επεξηγήσεις

Κάντε κλικ πάνω σε τίτλους κατηγοριών για να λάβετε συνοπτική επεξήγηση /βοήθεια.

 

Μηχανισμός ορισμού της ίδιας ιδιότητας για όλους τους καθηγητές

Σας δίνεται η δυνατότητα να ορίζετε την ίδια τιμή για μια προτίμηση σε όλους τους καθηγητές.

Για να ορίσετε τον ίδιο ελάχιστο αριθμό κενών σε μια εβδομάδα, σε όλους τους καθηγητές, γράψτε τον αριθμό που θέλετε στο αντίστοιχο κουτάκι και πατήστε το πλήκτρο TAB.

Για να ορίσετε τον ίδιο μέγιστο αριθμό κενών σε μια εβδομάδα, σε όλους τους καθηγητές, γράψτε τον αριθμό που θέλετε στο αντίστοιχο κουτάκι και πατήστε το πλήκτρο TAB. Γράψτε -1 για να αγνοηθεί παντελώς η μέθοδος της απαρίθμησης των κενών στο μηχανισμό της αναδιάταξης των ωρών.

Για τα υπόλοιπα, κάντε click πάνω στην αντίστοιχη επιλογή. Αν δεν συμφωνείτε με την προτεινόμενη τιμή κάντε click δύο φορές.

 

Από το παράθυρο αυτό μπορείτε να αλλάξετε άλλα παράθυρα:

F     Παράθυρο διαχείρισης ποινών (ποινολόγιο)

F     Παράθυρο ορισμού καθηγητών

F     Παράθυρο αλλαγής της σειράς εμφάνισης των καθηγητών

 

Βοηθητική εκτύπωση με τις προτιμήσεις των καθηγητών και τους περιορισμούς #2, στις ώρες διαθεσιμότητάς τους.

Η εκτύπωση διατίθεται μόνο μέσα από τα δύο παράθυρα ορισμού: των περιορισμών #2, στις ώρες διαθεσιμότητας των καθηγητών και των προτιμήσεων #12 των καθηγητών. (Χρησιμοποιήστε αυτήν την εκτύπωση, αν κατηγορηθείτε άδικα ότι κάνατε αθέμιτη χρήση των περιορισμών #2.)

Στην εκτύπωση αυτή εμφανίζονται ταυτόχρονα οι περιορισμοί στις ώρες διαθεσιμότητας των καθηγητών, οι προτιμήσεις τους και το αν μετέχουν ή όχι σε σύστημα αναπλήρωσης ωρών διδασκαλίας.

Αυτό έγινε διότι ξέρουμε ότι στο τέλος θα χρησιμοποιήσετε τους περιορισμούς #2, στις ώρες διαθεσιμότητας των καθηγητών ως μέσο ικανοποίησης προτιμήσεων.

 

 

Στους καθηγητές αναφερόμαστε με:

F     το ονοματεπώνυμό τους,

F     την κατηγορία εκπαίδευσης και

F     το υποχρεωτικό τους ωράριο.

 

F     N/A αντιστοιχεί στην επιλογή να μην λαμβάνονται υπόψη οι προτιμήσεις του καθηγητή. Προέρχεται από το αγγλικό Not Applicable.

 

Οι στήλες με τίτλο >1, 2+Κ, 3+Κ, 4+Κ, 5+Κ, <6 και ΗΕ αναφέρονται στη μέθοδο αξιολόγησης της διάταξης των ωρών σε μια ημέρα.

F     Φαίνονται μόνο οι προτιμήσεις ΟΧΙ.

 

Η στήλη με τίτλο Κ αναφέρεται στη μέθοδο καταμέτρησης κενών:

F     Αναγράφεται το αποδεκτό εύρος του αριθμού των κενών στην εβδομάδα.

F     Αν το εύρος είναι πράσινο τότε ζητήσατε και ισοκατανομή των κενών στις ημέρες (1/ημ)

F     Αν το εύρος είναι μπλε τότε δεν ζητήσατε ισοκατανομή των κενών στις ημέρες.

F     Το Ν/Α αντιστοιχεί στην επιλογή να αγνοείται η μέθοδος καταμέτρησης κενών για το συγκεκριμένο καθηγητή

 

Αν έχετε δηλώσει την προτίμηση καθηγητή να διδάσκει την 1η ώρα μιας ημέρας, τότε στην αντίστοιχη ώρα της ημέρας εμφανίζεται πράσινο τετράγωνο.

 

Τα σύμβολα τα σχετικά με τους περιορισμούς #2, στις ώρες διαθεσιμότητας των καθηγητών αναλύονται στο παράθυρο ορισμού περιορισμών στη διαθεσιμότητα των καθηγητών (ανελαστικοί περιορισμοί #12).

 

Αν εφαρμόζετε σύστημα αναπληρώσεων ωρών διδασκαλίας και έχετε δηλώσει για ένα καθηγητή ότι θα μετέχει στο σύστημα αυτό, τότε ο αύξων αριθμός του καθηγητή χρωματίζεται με πράσινο χρώμα.

 

Δεν μπορεί να παραχθεί η εκτύπωση αν έχετε πάνω από 35 ώρες την ημέρα. Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό αν έχετε δώσει άλλο νόημα σ’ αυτό που συνήθως λέμε ημέρα.

Η εκτύπωση μπορεί να εκτείνεται σε πολλές σελίδες προς τα κάτω όταν έχετε πολλούς καθηγητές. Σε κάθε σελίδα μπορεί να εκτυπώνονται 30 καθηγητές.

Επίσης, μπορεί να εκτείνεται σε πολλές σελίδες και προς τα δεξιά αν στο σύνολο μιας εβδομάδας έχετε περισσότερες από 35 ώρες.

Ενώστε τις σελίδες για να φτιάξετε μια εκτύπωση σεντόνι. Η αρίθμηση των σελίδων γίνεται με ένα ζεύγος ακεραίων (i,j) ακολουθώντας συμβολισμό για πίνακες. Έτσι, η σελίδα (1,1) περιέχει τον πρώτο καθηγητή και τη Δευτέρα, η σελίδα (2,1) περιέχει τον 31 καθηγητή και τη Δευτέρα και η σελίδα (1,2) περιέχει τον πρώτο καθηγητή και την Παρασκευή. Αντίστοιχα για περισσότερες σελίδες.

Σε ωρολόγια προγράμματα πολλών εβδομάδων δεν υπάρχει λόγος να παράγετε μια εκτύπωση για κάθε εβδομάδα, γιατί η πληροφορία που παρουσιάζεται ισχύει ίδια για όλες τις εβδομάδες.

Η μορφή της εκτύπωσης είναι σταθερή. Εσείς μπορείτε να αλλάξετε μόνο τη γραμματοσειρά, όχι όμως και το μέγεθος των γραμμάτων.