Μηχανή παραγωγής σχέσεων μη-συλλειτουργίας τμημάτων

 

Ένα τυπικό ωρολόγιο πρόγραμμα Λυκείου απαιτεί πάνω από 20 περιορισμούς #11. Έχουμε δει όμως και ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίου με περισσότερους από 100 περιορισμούς #11 και ωρολόγιο πρόγραμμα Λυκείου με περισσότερους από 500 περιορισμούς #11.

Οι απαιτήσεις σε περιορισμούς #11 αυξάνουν ανάλογα με τα σπασίματα τμημάτων που θέλετε να πραγματώσετε.

Για να ελαχιστοποιήσετε τον κόπο παραγωγής σχέσεων χρησιμοποιήστε τη μηχανή παραγωγής σχέσεων.

 

Εκκίνηση της μηχανής

Το παράθυρο της μηχανής παραγωγής σχέσεων ανοίγει μόνο μέσα από το παράθυρο ορισμού και διαχείρισης περιορισμών #11, κάνοντας click πάνω σε αντίστοιχο εικονίδιο ή από το μενού του παραθύρου.

Όντας στο χώρο εργασίας της μηχανής παραγωγής σχέσεων, δεν μπορείτε να ελαττώσετε τον αριθμό των ήδη ορισμένων σχέσεων.

 

Επιλογές τμημάτων

Με την εμφάνιση του παραθύρου της μηχανής παραγωγής σχέσεων έχετε στη διάθεσή σας δύο κενές στήλες τμημάτων. Ανάλογα με τις ανάγκες σας μπορείτε από το μενού του παραθύρου της μηχανής να αλλάξετε τον αριθμό των εμφανιζομένων στηλών σε 1, 2, 3 ή και 4 στήλες.

 

Περιορισμός στην εμφάνιση τμημάτων

Αν τα τμήματα όλων τάξεων είναι πολλά και εσείς ενδιαφέρεστε να ορίσετε σχέσεις μόνο μεταξύ των τμημάτων μιας τάξης, τότε μπορείτε να περιορίσετε τα εμφανιζόμενα τμήματα στις λίστες επιλογής μόνο σε εκείνα που ανήκουν στην τάξη ή στις τάξεις που σας ενδιαφέρουν.

Από το μενού του παραθύρου και το στοιχείο >φίλτρο επιλέξτε τις τάξεις των οποίων τα τμήματα θέλετε να εμφανίζονται.

Μπορείτε να αλλάζετε φίλτρα, όποτε θέλετε, χωρίς κανένα περιορισμό.

 

Ολοκλήρωση

Αφού συμπληρώσετε τη στήλη ή τις στήλες με τμήματα, για να δημιουργηθούν οι αντίστοιχες σχέσεις μη συλλειτουργίας των τμημάτων, πρέπει να πατήσετε το κουμπί Δημιουργία Σχέσεων.

Αν κλείσετε το παράθυρο της μηχανής παραγωγής σχέσεων, χωρίς να πατήσετε το κουμπί Δημιουργία Σχέσεων, ΔΕΝ θα δημιουργηθούν οι αντίστοιχες σχέσεις μη-συλλειτουργίας των τμημάτων.

 

1 στήλη τμημάτων

Έστω ότι έχετε μια σειρά τμημάτων με την ιδιότητα ότι: όποτε λειτουργεί το ένα τμήμα από αυτά όλα τα υπόλοιπα αργούν.

Ζητήστε να έχετε 1 στήλη, επιλέξτε τα τμήματα και πατήστε το κουμπί Δημιουργία Σχέσεων.

Για  το πλήθος τμήματα, παράγονται, με τον τρόπο αυτό,  σχέσεις.

 

2 στήλες τμημάτων

Έστω ότι έχετε δύο σειρές από τμήματα με την ιδιότητα ότι: όποτε λειτουργεί ένα τμήμα από τη μία σειρά, κανένα τμήμα από εκείνα της δεύτερης σειράς ΔΕΝ θα λειτουργεί.

Τα τμήματα που ανήκουν στην ίδια σειρά τμημάτων ΔΕΝ περιορίζονται στο να λειτουργούν ΟΥΤΕ στο να μη λειτουργούν ταυτόχρονα.

Ζητήστε να έχετε 2 στήλες, στη μια στήλη βάλτε τα τμήματα της μιας σειράς τμημάτων και στην άλλη στήλη βάλτε τα τμήματα της άλλης σειράς τμημάτων. Τέλος, πατήστε το κουμπί Δημιουργία Σχέσεων.

Για  και  τμήματα, στις δύο στήλες αντίστοιχα, παράγονται  σχέσεις.

 

3 στήλες τμημάτων

Έστω ότι έχετε τρεις σειρές από τμήματα με την ιδιότητα ότι: όποτε λειτουργεί ένα τμήμα από τη μία σειρά, κανένα τμήμα από εκείνα των υπολοίπων σειρών ΔΕΝ θα λειτουργεί.

Τα τμήματα που ανήκουν στην ίδια σειρά τμημάτων ΔΕΝ περιορίζονται στο να λειτουργούν ΟΥΤΕ στο να μη λειτουργούν ταυτόχρονα.

Ζητήστε να έχετε 3 στήλες, μια για κάθε σειρά τμημάτων. Τέλος, πατήστε το κουμπί Δημιουργία Σχέσεων.

Για ,  και  τμήματα, στις τρεις στήλες αντίστοιχα, παράγονται  σχέσεις.

 

4 στήλες τμημάτων

Έστω ότι έχετε τέσσερις σειρές από τμήματα με την ιδιότητα ότι: όποτε λειτουργεί ένα τμήμα από τη μία σειρά, κανένα τμήμα από εκείνα των υπολοίπων σειρών ΔΕΝ θα λειτουργεί.

Τα τμήματα που ανήκουν στην ίδια σειρά τμημάτων ΔΕΝ περιορίζονται στο να λειτουργούν ΟΥΤΕ στο να μη λειτουργούν ταυτόχρονα.

Ζητήστε να έχετε 4 στήλες, μια για κάθε σειρά τμημάτων. Τέλος, πατήστε το κουμπί Δημιουργία Σχέσεων.

Για , ,  και  τμήματα, στις τέσσερις στήλες αντίστοιχα, παράγονται  σχέσεις.

 

Ταυτόχρονη λειτουργία τμημάτων

Ενώ ασχολούμαστε συνεχώς με τη μη-συλλειτουργία τμημάτων, ίσως αναρωτιέστε πότε θα ορίσουμε ότι δύο τμήματα λειτουργούν ταυτόχρονα.

Το φαινόμενο δύο τμήματα να λειτουργούν ταυτόχρονα ονομάζεται συνδιδασκαλία τμημάτων.

Η ταυτόχρονη λειτουργία τμημάτων συνάγεται αυτόματα από το σύνολο των περιορισμών σας και ΔΕΝ απαιτείται ιδιαίτερη μεταχείριση.

 

Τμήματα μιας μόνο ανάθεσης

Η ειδική περίπτωση συνδιδασκαλίας τμημάτων, που στο καθένα έχει ανατεθεί μόνο ένα μάθημα (τμήματα μιας ανάθεσης), εμπίπτει στην κατηγορία περιορισμών #5, συνδιδασκαλίες αναθέσεων.

Αν και οι περιορισμοί #11, τις περισσότερες φορές υπερκαλύπτουν τους περιορισμούς #5, συνδιδασκαλίες αναθέσεων, σας προτρέπουμε να χρησιμοποιείτε τους περιορισμούς #5, όποτε είναι προφανής η χρήση τους.

Το όφελος από τη χρήση των περιορισμών #5, είναι τεράστιο σε σχέση με όλες τις αυτόματες και χειροκίνητες λειτουργίες κατά τη δημιουργία των ωρολογίου σας προγράμματος.

 

Παραδείγματα χρήσης

Μάθετε τη χρήση των στηλών, μέσα από πραγματικά παραδείγματα δομής σχολείων. Το πιθανότερο είναι να αναγνωρίσετε τη δομή του δικού σας σχολείου μέσα στα παραδείγματα αυτά.

 

o       Παραδείγματα χρήσης του περιορισμού #11