Η Γ΄ τάξη ενός ημερήσιου Γενικού Λυκείου

 

Στα παρακάτω θα υποθέσουμε ότι ενδιαφέρεστε για ελεύθερο ζωνών, 5/ήμερο ωρολόγιο πρόγραμμα με το πολύ 7 ώρες κάθε ημέρα, και ότι έχετε περισσότερα του ενός τμήματα κορμού, τμήματα κατεύθυνσης και τμήματα επιλογών.

Το κύριο ενδιαφέρον μας πέφτει στη διασφάλιση ύπαρξης προγράμματος και στην αποφυγή δημιουργίας αδικαιολόγητων κενών στη λειτουργία των τμημάτων.

 

Το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών της Γ Τάξης είναι 31 ώρες, με 17 ώρες γενικής παιδείας, 12 ώρες κατεύθυνσης και 2 ώρες επιλογής.

Σε σύγκριση με το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών της Α και Β Τάξης, αυτό εδώ είναι ανετότερο, αφού έχει λιγότερες ώρες.

Η άνεση αυτή μας προδιαθέτει να θέλουμε τα τμήματα επιλογής να λειτουργούν στο τέλος του ωραρίου και χωρίς την απαίτηση συνδιδασκαλιών.

 

Δεδομένων των δυσκολιών που παρουσιάζουν τα ωρολόγια προγράμματα της Α και Β τάξης, η αντιμετώπιση του ωρολογίου προγράμματος της Γ Τάξης θα είναι και συνάρτηση των άλλων τάξεων. Πάντως, χοντρικά μιλώντας, όλα τα τμήματα θα πρέπει να περιοριστούν στη λειτουργία τους κατά 4 ώρες. Δεν είναι απαραίτητο να είναι οι ίδιες ώρες για όλα τα τμήματα.

 

Λόγω της άναρχης κατάστασης των επιλογών στο τέλος του ωραρίου, θα κερδίζατε σε υπολογιστικό χρόνο, αν σκεφτόσασταν το πρόγραμμα της Γ τάξης ως το άθροισμα 2 προγραμμάτων. Ένα πρόγραμμα γενικής παιδείας + κατεύθυνσης και ένα πρόγραμμα επιλογών.

Αφού γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι τα τμήματα επιλογής πρέπει να τοποθετηθούν στο τέλος του ωραρίου, αποκλείστε τη λειτουργία τους στις 5 πρώτες ώρες κάθε ημέρας.

 

 

Όλα τα τμήματα της Γ Λυκείου πρέπει να περιορίζονται άμεσα ή έμμεσα στη λειτουργία τους κατά 4 ώρες.