Πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα ημερησίου Γυμνασίου και οι περιορισμοί #1, στις ώρες λειτουργίας των τμημάτων
Σε ημερήσιο Γυμνάσιο, που ΔΕΝ παρουσιάζει ελλείψεις (περικοπές), όλοι οι μαθητές έχουν ωρολόγιο πρόγραμμα 35 ωρών (2007).
Σε 5/θήμερο ωρολόγιο πρόγραμμα και με 7/ωρο κάθε ημέρα, ΔΕΝ απαιτούνται περιορισμοί στις ώρες λειτουργίας των τμημάτων. Ανεξάρτητα από το υποχρεωτικό ωράριο των τμημάτων, δεν υπάρχει μαθητής με κενό στο ωρολόγιο πρόγραμμά του.
Την απόδειξη του επιχειρήματος θα την κάνουμε με ένα απλό παράδειγμα, αλλά το επιχείρημα ισχύει για οσοδήποτε πολύπλοκες δομές ημερησίων Γυμνασίων.
Κατ’ αρχήν, για ένα τμήμα με υποχρεωτικό ωράριο 35 ωρών, που πρέπει να λειτουργεί συνεχώς, 7 ώρες κάθε ημέρα και τις 5 ημέρες, είναι προφανές ότι, δεν πρέπει να απαγορεύσετε ώρες στην εβδομάδα.
Υποθέστε τώρα, ότι έχετε ένα τμήμα κορμού, π.χ. το Α1, που κάποιες φορές θα σπάει σε δύο κομμάτια για τη διδασκαλία ξένης γλώσσας σε δύο επίπεδα, π.χ. στα Α11 και Α12.
Το τμήμα Α1 θα το λέμε μητρικό τμήμα και τα τμήματα Α11 και Α12 θυγατρικά τμήματα.
Όταν λειτουργεί το μητρικό τμήμα δεν λειτουργούν τα θυγατρικά τμήματα και τούμπαλιν. Επιπλέον, τα θυγατρικά τμήματα λειτουργούν ταυτόχρονα.
Η παραπάνω δομή απαιτεί χρήση περιορισμών #11 (μη συλλειτουργία τμημάτων) και ίσως χρήση περιορισμών #5, συνδιδασκαλίας αναθέσεων.
Κανένα τμήμα δεν έχει από μόνο του υποχρεωτικό ωράριο 35 ωρών. Αν τα θυγατρικά τμήματα έχουν υποχρεωτικό ωράριο Ν ωρών, τότε το μητρικό τμήμα θα έχει υποχρεωτικό ωράριο (35-Ν) ωρών.
Ένας μαθητής θα ανήκει στα τμήματα Α1 και Α11 ή στα τμήματα Α1 και Α12. Σε κάθε περίπτωση η λειτουργία των τμημάτων είναι συμπληρωματική και το ωρολόγιο πρόγραμμα του μαθητή (αυτό μας ενδιαφέρει) είναι 35 ωρών και χωρίς κενά.
Αν υπάρχουν ώρες στην εβδομάδα που τα θυγατρικά τμήματα δεν μπορεί να λειτουργούν, διότι οι αντίστοιχοι καθηγητές δεν είναι διαθέσιμοι, τότε, σας προτείνουμε να χρησιμοποιείτε περιορισμούς #2, στις ώρες διαθεσιμότητας των καθηγητών. Εξ’ άλλου, αυτό είναι θέμα που αφορά τους αντίστοιχους καθηγητές και όχι τη βασική δομή των τμημάτων του Σχολείου σας.
Αν, για κάποιο λόγο, θεωρείτε ότι τα μαθήματα που διδάσκονται στα θυγατρικά τμήματα πρέπει να διδάσκονται προς το τέλος του ωραρίου, τότε σας προτείνουμε να χρησιμοποιείτε περιορισμούς #3, στις ώρες λειτουργίας των αναθέσεων. Εξ’ άλλου, αυτό είναι θέμα που αφορά τα αντίστοιχα μαθήματα και όχι τη βασική δομή των τμημάτων του Σχολείου σας.
Εν κατακλείδι, σε ημερήσιο Γυμνάσιο με πλήρες πρόγραμμα, οι περιορισμοί #1 στις ώρες λειτουργίας των τμημάτων ΔΕΝ είναι απαραίτητοι.