Οι δυσκολίες στη δημιουργία ωρολογίου προγράμματος ενός ημερήσιου Γενικού Λυκείου

 

Το ωρολόγιο πρόγραμμα ενός ημερήσιου Γενικού Λυκείου έχει ιδιαιτερότητες.

Οι ιδιαιτερότητες αυτές, σε συνδυασμό με ελλείψεις υποδομών, αναγκάζει πολλούς προγραμματιστές σχολείων σε αφάνταστη ταλαιπωρία, που δυστυχώς δεν εκτιμάται πάντα από τους υπόλοιπους συναδέλφους.

 

Ας υποθέσουμε ότι δημιουργούμε το ωρολόγιο πρόγραμμα ενός τυπικού ημερήσιου Λυκείου με το χέρι. Θα σας αναφέρουμε μερικές δυσκολίες από την εμπειρία μας:

F     Υπάρχουν τμήματα γενικής παιδείας, κατεύθυνσης και επιλογών και στις 3 τάξεις του Λυκείου. Έτσι, κατά τη μετακίνηση μιας ώρας πρέπει να προσέχουμε, π.χ. την κατά λάθος ανάμειξη τμημάτων κατεύθυνσης μιας τάξης με τμήματα γενικής παιδείας της ίδιας τάξης.

F     Συνήθως τα θυγατρικά τμήματα κατεύθυνσης και επιλογών είναι περισσότερα στον αριθμό από τα μητρικά τμήματα γενικής παιδείας. Πρέπει να προσέχουμε ότι σε κάθε ώρα λειτουργίας του σχολείου υπάρχουν και οι αντίστοιχες αίθουσες, και ως προς τον αριθμό αλλά και ως προς την χωρητικότητα.

F     Ο ίδιος καθηγητής διδάσκει μαθήματα επιλογών, που συνήθως διδάσκονται στο τέλος του ωραρίου, και στις 3 τάξεις του Λυκείου. Κλασικό παράδειγμα, οι καθηγητές πληροφορικής.

F     Υπάρχουν εργαστηριακά μαθήματα, προς το παρόν μόνο της πληροφορικής, που πρέπει να γίνονται όλα στο εργαστήριο και που περιορίζουν όχι μόνο τη μετακίνηση ωρών αλλά καθορίζουν και το πλήθος των τμημάτων λόγω περιορισμού στη χωρητικότητα του εργαστηρίου.

F     Καθηγητές είναι διαθέσιμοι μόνο συγκεκριμένες ημέρες και /ή ώρες διατιθέμενοι από άλλα ή σε άλλα σχολεία.

F     Ελαχιστοποίηση της μετακίνησης των μαθητών από αίθουσα σε αίθουσα ή ισοδύναμα ελαχιστοποίηση της μετακίνησης των καθηγητών από αίθουσα σε αίθουσα

F     Προτιμήσεις καθηγητών.