Περιγραφή παραθύρων ορισμού βασικών στοιχείων

 

Τα παρακάτω αναφέρονται μόνο στα παράθυρα ορισμού:

·                    Τάξεων

·                    Μαθημάτων

·                    Τμημάτων

·                    Καθηγητών

·                    Αιθουσών

·                    Ημερών και

·                    Ωρών στις ημέρες

 

Στα παραπάνω παράθυρα ορισμού βασικών στοιχείων θα βρείτε τα παρακάτω αντικείμενα:

·                    Κουτιά στα οποία πληκτρολογείτε κείμενο (πχ το όνομα μιας ημέρας).

·                    Κουτιά στα οποία πληκτρολογείτε θετικούς ακεραίους (πχ ο αριθμός των μαθητών ενός τμήματος).

·                    Αναδιπλούμενες λίστες για την επιλογή ενός από τα προτεινόμενα στοιχεία (πχ. η τάξη στην οποία ανήκει ένα τμήμα).

·                    Συνδυασμός κουτιού για πληκτρολόγηση με αναδιπλούμενη λίστα με πιθανές προτάσεις για να επιλέξετε (πχ ο χαρακτηρισμός ενός μαθήματος).

·                    Κουτιά επιλογών ΝΑΙ (τσεκαρισμένο) /ΟΧΙ (ατσεκάριστο) που αλλάζουν τιμή κάνοντας αριστερό click πάνω τους, (πχ. το μάθημα πρέπει να διδάσκεται σε συνεχόμενα δίωρα ή πρέπει να διδάσκεται το πολύ 1 ώρα κάθε ημέρα).

·                    Κουμπιά για να ξεκινήσετε συνθετότερες λειτουργίες, κάνοντας με το ποντίκι αριστερό click επάνω τους. Μικρή περιγραφή της λειτουργίας των κουμπιών αυτών θα έχετε, με τη μέθοδο της αναδυόμενης βοήθειας, αν αφήσετε το δείκτη του ποντικιού ένα δευτερόλεπτο πάνω από το κουμπί.

 

Για τον ορισμό ενός βασικού στοιχείου τα αντικείμενα που έχουμε χρωματίσει κόκκινα είναι τελείως απαραίτητο να συμπληρωθούν. Τα υπόλοιπα, αν και είναι σημαντικά, δεν είναι τελείως απαραίτητα.

 

Η μετακίνηση από αντικείμενο σε αντικείμενο γίνεται με το πλήκτρο TAB.

 

Κουτιά για πληκτρολόγηση

Για να πληκτρολογήσετε μέσα σε ένα κουτί πρέπει πρώτα να βρεθείτε μέσα στο κουτί, είτε κάνοντας αριστερό click είτε πατώντας το πλήκτρο TAB (πιθανά πολλές φορές) για να μετακινηθείτε από ένα άλλο αντικείμενο στο κουτί πληκτρολόγησης που σας ενδιαφέρει.

Μέσα στο κουτί έχετε τις συνήθεις λειτουργίας πληκτρολόγησης:

·                    μετακινήσεις αριστερά ή δεξιά μέσα στο κουτί με τα αντίστοιχα βελάκια,

·                    μαρκάρισμα,

·                    αντιγραφή μαρκαρισμένου κειμένου στον clipboard (CTRL+C),

·                    επικόλληση από τον clipboard (CTRL+V),

·                    διαγραφή μαρκαρισμένου κειμένου με ταυτόχρονη αντιγραφή στον clipboard (CTRL+X)

·                    επαναφορά προηγούμενης δακτυλογράφησης (ESC) ενώ είστε στο κουτί και δεν έχετε μετακινηθεί σε άλλο αντικείμενο του παραθύρου μετά τις αλλαγές σας.

Μπορείτε να μετακινείστε πάνω ή κάτω, παραμένοντας όμως πάντα στην ίδια στήλη ομοειδών κουτιών, με τα αντίστοιχα βελάκια ή τα πλήκτρα Page Up και Page Down.

 

 

Αναδιπλούμενες λίστες επιλογών

Για να ανοίξετε μια λίστα επιλογών κάντε αριστερό click πάνω της.

Για να επιλέξετε ένα στοιχείο της λίστας κάντε αριστερό click πάνω στην επιλογή.

Τα βελάκια πάνω ή κάτω καθώς και τα πλήκτρα Page Up και Page Down σας μετακινούν μέσα στις επιλογές της αναδιπλούμενης λίστας και ΟΧΙ από λίστα σε λίστα στην ίδια στήλη.

Για να πάτε σε μια λίστα επιλογών ή να φύγετε από αυτήν πατήστε το πλήκτρο TAB (πιθανά πολλές φορές)

 

 

Κρυφοί έλεγχοι

Κάθε σας ενέργεια ελέγχεται για την ορθότητά της. Σε περίπτωση λανθασμένης ενέργειας, σας ενημερώνουμε με αντίστοιχο μήνυμα ή προβαίνουμε σε αυτόματες διορθώσεις.

 

 

Ορισμός νέου στοιχείου

Αφού συμπληρώσετε τα δεδομένα ενός νέου στοιχείου, τουλάχιστον τα τελείως απαραίτητα, για να το δημιουργήσετε πρέπει να κάνετε αριστερό click πάνω στο κουμπί δημιουργίας του νέου στοιχείου.

 

 

Αν βρίσκεστε στο τελευταίο κόκκινο αντικείμενο της σειράς του νέου στοιχείου πατήστε το πλήκτρο ENTER.

 

 

Άμεση αποδοχή αλλαγών σε ήδη ορισμένα στοιχεία

Κάθε αλλαγή που κάνετε σε ήδη ορισμένα στοιχεία ελέγχεται και αν βρεθεί σωστή και συμβατή με τα άλλα δεδομένα, γίνεται άμεσα αποδεκτή από το πρόγραμμα.

Δεν χρειάζεστε και ΔΕΝ υπάρχει λειτουργία αναίρεσης στα συγκεκριμένα παράθυρα του ορισμού βασικών στοιχείων, πέραν της περιορισμένης χρήσης του πλήκτρου ESC.

 

 

Έλεγχοι κατά το κλείσιμο ενός παραθύρου ορισμού βασικών στοιχείων

Κατά το κλείσιμο ενός παραθύρου ορισμού βασικών στοιχείων, διενεργούνται έλεγχοι για επιβεβαίωση σφαλμάτων κατά τον ορισμό νέων στοιχείων ή αλλαγές στα ήδη ορισμένα. Παραδείγματος χάριν, δεν επιτρέπεται να υπάρχει τμήμα χωρίς όνομα, ή ο αριθμός των αγοριών σε ένα τμήμα να είναι μεγαλύτερος από το σύνολο των μαθητών στο τμήμα.

Επιπλέον, γίνονται συγκριτικοί έλεγχοι με άλλα στοιχεία. Παραδείγματος χάριν, αν δημιουργήσατε ένα τμήμα με 30 μαθητές, τότε αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αίθουσα με χωρητικότητα 25 θέσεων. Στην περίπτωση αυτή δημιουργείται αυτόματα περιορισμός #14, χρήσης αιθουσών από τμήματα, ώστε το τμήμα να μη χρησιμοποιεί την αίθουσα.

Όταν το πρόγραμμα διενεργεί, αυτόματα, προφανείς διορθώσεις δεν σας ενημερώνει. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ξεκινάει διάλογο μαζί σας για να σας ενημερώσει ή για να σας βοηθήσει στη διόρθωση σοβαροτέρων σφαλμάτων που κάνατε.

Οι έλεγχοι που διενεργούνται δεν είναι πλήρεις. Απλώς προσπαθούν να διασφαλίσουν ένα καλά ορισμένο σύστημα βασικών στοιχείων. Το πλήρες σύστημα ελέγχων, συμπεριλαμβανομένων και των ενεργοποιημένων περιορισμών, διενεργείται κατά την είσοδό σας στον κυρίως χώρο εργασίας, για τη δημιουργία του ωρολογίου σας προγράμματος.